Otevření 3. a 4. části Cyklostezky Labe
vloženo: 10.05. 2011

Dnes dopoledne byla v Nymburce slavnostně otevřena 3. a 4. část Cyklostezky Labe. Nový úsek na pravém břehu Labe je dlouhý 2 km. Začíná v místech ulice Na Tržišti a končí zhruba 150 metrů za mlýnem Bašta. Součástí cyklostezky je i nové dětské hřiště. Stavba byla zahájena v září 2010 a dokončena v dubnu 2011. Vybudování nového úseku stálo přibližně sedm a půl milionu korun. Osmdesát procent této částky bylo financováno z Regionálního operačního programu Střední Čechy, zbytek z rozpočtu města Nymburk.
Slavnostního otevření se zúčastnil starosta města Nymburk Ing. Miloš Petera a ředitel Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D. „Podél Labe je mnoho krásných míst a já doufám, že okolní obce a města se připojí k budování kvalitních cyklistických tras. Je však třeba připomenout, že tuto cyklostezku bychom nemohli vybudovat bez přispění Regionálního operačního programu Střední Čechy. Věřím, že dobudování Cyklostezky Labe nebude poslední akcí, kterou za přispění tohoto programu dovedeme do zdárného konce,“ uvedl starosta města Nymburk Ing. Miloš Petera. Ředitel Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy Tomáš Novotný pak ve svém projevu poblahopřál městu Nymburk k dokončení stavby. „Úřad regionální rady dohlíží na administraci a rozdělování evropských dotací. Ta hlavní práce jde za žadatelem a tady byl žadatel jednoznačně úspěšný. Cyklostezky jsou přínosné pro zdraví obyvatel, ochranu životní prostředí a pro turistiku. Komplexnost využití evropských peněz je v případě cyklostezek jednoznačná a rozhodně jsou to velmi pozitivní projekty. V současné době je otevřena výzva pro další projekty v rámci cyklostezek a je možné v rámci Středočeského kraje dále žádat o dotace,“ prohlásil.


Při příležitosti otevření nového úseku cyklostezky obdrželo město Nymburk ocenění od společnosti Labská stezka za zbudování první bezbariérové oboubřežní cyklostezky ve Středočeském kraji. Ocenění z rukou kapitána týmu Tour de Labe handicap a mistra republiky ve sledge hokeji Zdenka Šafránka převzal i JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D., a to za podporu budování bezbariérových cyklostezek ve Středočeském kraji.


V rámci slavnostního aktu otevření cyklostezky byl také pokřtěn Cykloprůvodce okolím Nymburka. Průvodce obsahuje souhrnný mapový podklad úseku přibližně od soutoku Labe s Cidlinou po Lysou nad Labem a plán města se zakreslením turistických, informačních, servisních a dalších cílů pro turisty v Nymburce. Cykloprůvodce je k dispozici v Turistickém informačním centru na náměstí v Nymburce.