Posvícení 2005
vloženo: 03.09. 2005  autor: Bártová Radka

Tradiční nymburské posvícení s jarmarečním rejem je plánováno vždy na první neděli v měsíci září a začíná již v pátek a končí v úterý. Akce nabízí bohatý kulturní program a
doprovodné akce. Pouťové atrakce a prodejní stánky jsou soustředěny do centra města - zejména na Rejdiště u hradeb, na Palackého třídu, na Náměstí Přemyslovců, do Soudní ulice a do prostoru pod hradbami u řeky Labe a na Špičku. Každý rok jsou zde nejen rytíři, potulní kejklíři, šermíři, starobylí prodavači a řemeslníci, ale na posvícení jsou pravidelně zváni i přední umělci nejen hudební scény.




Posvícení roku 2005 v sobotu 3. září zahájili trubači, bubeníci a ceremoniář s programem jarmarku. Středověká šermířská škola (Svobodní Páni z Nymburka a další) předvedla ukázky technik a soubojů všemi středověkými zbraněmi, nechyběla ani pohádka pro děti i dospělé - Princ Bajaja v podání nymburského Hálkova městského divadla. Pomyslným vyvrcholením programu byl slavnostní příjezd a přivítání krále Jana Lucemburského s doprovodem - ceremoniel předání privilegia užívání městského znaku nymburskému rychtáři. Po skončení historického programu vystoupila skupina Jumping Drums (bubenická show), zazpíval i Josef Laufer se skupinou NETTO. Městem v dopoledních hodinách procházela dechová hudba Nymburská BRAMBORAČKA. Do mnoha nymburských hospůdek bylo možno po večerech zavítat na posvícenské zábavy. V neděli 4. září pak byla v chrámu sv. Jiljí sloužena Mše svatá.