Ocenění města za rozvoj cyklistiky
vloženo: 11.08. 2009

V Praze proběhlo 11. srpna 2009 vyhlášení vítězů celostátní soutěže měst a obcí Unilever Sprinter roku 2009 zaměřené na podporu rozvoje cyklistiky a cykloturistiky a zvítězila města:

1. Náchod

2. Nymburk

3. Staré Město u Uherského Hradiště.



Spolu s vítězi letošního ročníku porota vyhlásila také cyklistickou osobnost roku 2009, novou kategorii, která hodnotí zvláštní přínos v oblasti rozvoje cyklodopravy a cykloturistiky. První cyklistickou osobností v historii soutěže se letos stal Dalibor Horák, místostarosta Uničova.



Soutěž odstartovala letos podruhé společnost Unilever spolu s partnery v oblasti cyklodopravy a cykloturistiky ze státní správy a neziskového sektoru. Tři vítězná města převzala symbolické šeky s finančními částkami určenými na podporu dalšího rozvoje cyklodopravy a cykloturistiky. Cílem soutěže je podpořit města a obce, které v posledních dvou letech investovaly nejvíce úsilí a finančních prostředků na rozvoj cyklodopravy či cykloturistiky.


Partnery celostátní soutěže měst a obcí je Ministerstvo dopravy, Centrum dopravního výzkumu, Státní fond dopravní infrastruktury, Svaz měst a obcí, Národní síť Zdravých měst, agentura CzechTourism, Nadace Partnerství a občanské sdružení Na Kole.


Do soutěže pro města a obce Unilever Sprinter roku 2009 se mohla přihlásit všechna česká a moravská města a obce do 80.000 obyvatel, které se cíleně věnují rozvoji cyklodopravy a cykloturistiky. „Soutěž Unilever Sprinter roku oceňuje hlavně města menší, která se už vzhledem ke své velikosti nemohou prokázat absolutně nejvyššími částkami proinvestovanými do oblasti cyklistické infrastruktury. Ale jak se ukazuje, zájem i těch menších měst o rozvoj roste a jejich strategie jsou stále více propracované. Rádi bychom podpořili také spolupráci jednotlivých mikroregionů mezi sebou, aby se jejich infrastruktura navzájem dále propojovala,“ říká Jaroslav Martinek z Centra dopravního výzkumu a člen hodnotící komise. „Chceme rozvířit diskuzi o stavu české cyklistické infrastruktury a přispět k tomu, aby měli Češi jak trávit volný čas aktivně a podle svých představ. Proto vznikla soutěž Unilever Sprinter roku.“ říká Andrea Jandová, koordinátorka firemní komunikace společnosti Unilever.



Do druhého ročníku soutěže se letos přihlásilo sedmnáct měst a obcí. Podle zástupců poroty mnoho z kandidátů prokázalo skutečně významný rozvoj infrastruktury a snahu o zlepšení podmínek pro cyklisty a bylo náročné srovnat jejich rozvoj. Horkým kandidátem na vítězství byl také například Uherský Brod, který shodou okolností těsně sousedí s vítězným Starým Městem u Uherského Hradiště. Soutěž hodnotí především nárůst infrastruktury, základní vybavenosti a informační vybavenosti cyklotras a cyklostezek, a také proběhlé kampaně či akce podporující tuto oblast v rámci daného města / obce a přilehlého regionu za období předchozích dvou let. Porotu soutěže tvoří nezávislí zástupci pořadatelských organizací, médií a jeden zástupce pořádající společnosti Unilever. Tři vítězná města byla odměněna částkami 100 000 Kč, 75 000 Kč a 50 000 Kč určenými na další rozvoj cyklistiky a cykloturistiky ve městě, nebo vybavením určeným na rozvoj cykloturistiky / cyklodopravy v regionu v hodnotě uvedených cen. Další informace o soutěži najdete na stránkách Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy www.cyklostrategie.cz.