Sportovní aktuality
22.5.2014   ZA ZLATOU OPONOU. NYMBURK POKŘTIL KNIHU O SVÝCH DESETI TITULECH

Finále letošního ročníku basketbalové Mattoni NBL mělo pro domácí ČEZ Basketball Nymburk velmi speciální úvod v podobě slavnostního křtu knihy Za zlatou oponou. Ta mapuje dosavadních 10 titulů v řadě a sepsal ji bývalý hráč Matěj Sýkora. Za generálního partnera Mattoni NBL se křtu zúčastnil brand manažer Tomáš Synek. Publikaci představil prezident klubu JUDr. Miroslav Jansta a symbolicky lahví mattonky ji pokřtili reprezentační kouč Ronen Ginzburg společně s prvním Čechem v NBA Jiřím Zídkem.

Proč křtili právě tito dva? Izraelský trenér Ronen Ginzburg je s Nymburkem velmi úzce spjatý. Jako asistent a později hlavní kouč působil u týmu dlouhých sedm let a sedm mistrovských medailí tak zdobí i jeho vitrínu. Jiří Zídek, první Čech v NBA a vítěz Euroligy, se po návratu domů stal hráčem Nymburka, se kterým získal první dva tituly. V klubu stále působí jako konzultant.

„Deset titulů v řadě, to je spousta radostí, emocí, velkých vítězství a občas i velkých proher. Podle mě je to pro každého basketbalového fanouška velmi zajímavá kniha na přečtení. Vážím si, že zrovna já jsem ji měl tu čest křtít a stejně také toho, že jsem byl součástí tohoto úžasného příběhu. Když jsem zakončil hráčskou kariéru, nebylo jednoduché začít tu další. Jsem vděčný za to, že vedení klubu s prezidentem Janstou mi dalo šanci tu zůstat v jiné roli. Toho si člověk váží do konce života,“ uvedl dnes již legendární hráč Jiří Zídek.

Podle autora knihy Matěje Sýkory inicioval sepsání knihy právě spolumajitel klubu a prezident JUDr. Miroslav Jansta. „Nabízelo se to. Deset titulů v řadě je ojedinělá sbírka nejen v Čechách, ale i v evropském kontextu. Všichni říkají, že je to jen o penězích, ale sehnat je, to znamená velmi náročnou práci celého vedení. Vydržet to tolik let, není vůbec snadné. Pan doktor Jansta cítil, že to je počin, který si knihu zaslouží,“ řekl Matěj Sýkora, který ji vytvářel s týmem spolupracovníků.

Společně s nimi oslovil a vyzpovídal všechny, kteří měli na úspěších Nymburka svůj podíl. Za deset let je to slušná řádka lidí. Kniha, která mapuje nejúspěšnější období nymburského basketbalu, stojí 299 Kč. K dostání bude v klubovém Fanshopu nebo v prodejně Exico na Palackého třídě 49 v Nymburce.


obrázek
obrázek

Chcete se podělit o zajímavou sportovní informaci? Pochlubit se sportovními úspěchy?

Neváhejte a pište na:
petr.cernohous@meu-nbk.cz


Město Nymburk