Sportovní aktuality
22.5.2014   NYMBURK MÁ VE FINÁLE PRVNÍ BOD

Basketbalisté Nymburka vykročili za další obhajobou mistrovského titulu. V prvním zápase finále s Prostějovem vyhráli ve Sportovním centru 75:61 a vedou 1:0 na zápasy.

Před utkáním proběhl avizovaný slavnostní křest knihy Za zlatou oponou, která mapuje dosavadních 10 triumfů v Mattoni NBL za sebou. Na cestu za jedenáctým vyslal domácí kouč Kestutis Kemzura poslal do základní pětky Rašida Mahalbašiče, Dylana Page, Tomáše Pomikálka, Vojtěcha Hrubana a Vlada Ilievskiho.

Nymburk začal zápas s patrnou známkou nervozity a především nerozehranosti po dlouhé 14 denní pauze. Prostějov se ujal vedení 6:1. Od začátku se činil Radek Nečas a to nejen v obraně, ale i v útoku. Nymburk se začal činit až po několika minutách a srovnal na 12:12. Přesto se neuklidnil a první čtvrtinu prohrál 16:21.

Ve druhé části pětibodovou ztrátu opět rychle smazal, postaral se o Jiří Welsch. Prostějov hrál vyrovnaně také díky velké agresivitě, která šla občas za hranu. Jako v případě Kamila Švrdlíka, který při nájezdu do koše hrubě sestřelil na zem Tre Simmonse a dostal za to nesportovní chybu.

Ani druhá čtvrtina však nebylo tou částí, ve které Nymburk získal dostatečný náskok a potřebný klid. V poločase vedl jen o nic neřešící tři body a Prostějov stále cítil jeho krev. Až třetí čtvrtina přinesla zlomové momenty.

Jedním z nich byla sedmi bodová šňůra, po které domácí vedli o 13 bodů. Hráčům se začala vracet střelecká jistota. Padlo několik dlouhých střel, a s každou další byla znát rostoucí sebedůvěra Nymburka. Ubylo i ztrát, které naopak nabývaly počtu na straně Prostějova. Těmito prvky se zápas definitivně lámal na stranu favorita.

Potvrdila to i závěrečná část. V ní se přesto ještě bojující Prostějov dostal na rozdíl osmi bodů, ale Nymburk zareagoval další šňůrou a za pouhou minutu a půl odskočil znovu na 15. To odpor hostů v zápase zlomilo. Trojka Jaromíra Bohačíka přesto přinesla na konci Prostějovu přijatelnou ztrátu 14 bodů. Nymburk zvítězil v prvním finále 75:61 a v sobotu se přemístí k druhému zápasu série na palubovku soupeře.

Nejvíce bodů v zápase zaznamenali Tre Simmons a Dylan Page (14). Dobrý zápas odehrál i třináctibodový Rašid Mahalbašič, na kterém Prostějov spotřeboval hodně faulů a sil. Nymburský pivot si připsal 13 doskoků a měl tak double double.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Chcete se podělit o zajímavou sportovní informaci? Pochlubit se sportovními úspěchy?

Neváhejte a pište na:
petr.cernohous@meu-nbk.cz


Město Nymburk