Město opravuje morový sloup na Náměstí Přemyslovců
vloženo: 30.10. 2013  autor: J. Štočková, M. Tomčíková

Roku 1717 získalo náměstí dominantu – morový sloup. Sloup se sochou Panny Marie uprostřed a po stranách se sochami sv. Václava, Josefa, Floriána a Jiljí byl dokončen v roce 1717 po velkém moru, který v letech 1711 až 1715 zasáhl většinu Evropy. Jen v Čechách zemřelo kolem 200 tisíc lidí. Barokní dílo je přisuzováno Janu Jiřímu Šlanzovskému. Morový sloup byl opravován v roce 1875, tehdy vzniklo ohrazení s kamennou obrubou, sloupky a zábradlím.

Mariánský sloup má částečně narušenou statiku a již delší dobu volal po rozsáhlejším restaurátorském zásahu. Do masivu hlavního podstavce zatékalo a vlivem mrazu došlo k opakovanému zvětšování objemu výplně. Poruchy se projevily mírným posunem dílů soklu podstavce.

Opravy sloupu začaly v srpnu doplňujícím statickým průzkumem památky. V úterý 28. října byly sundány jednotlivé sochy, které budou přes zimu zrestaurovány. Následně dojde k odstranění dodatečného betonového věnce, vyrobí se spodní řada schodů, betonový základ pro schodiště a nakonec samotné schody osadí na místo. Pak se nahradí stávající dřík.