Dny evropského dědictví v Nymburce
vloženo: 17.09. 2011  autor: Markéta Tomčíková

Nymburk se letos poprvé připojil k tradiční celonárodní akci, jejímž úkolem je propagace památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. V Nymburce máme právě těch nepřístupných skutečně hodně.

V sobotu 17. září byly veřejnosti zpřístupněny tyto objekty:

Staré děkanství a věž Kaplanka - návštěvnost 630 lidí
Věž gymnázia - návštěvnost 456 lidí
Věž ZŠ Tyršova - návštěvnost 340 lidí
Turecká věž - návštěvnost 125 lidí
Stará sladovna - návštěvnost 141 lidí


Celkem tedy navštívilo nymburské historické památky 1692 návštěvníků! Je to ohromující číslo. „První ročník se setkal s enormním zájmem nymburské veřejnosti. Už nyní přemýšlíme nad druhým ročníkem, co ještě Nymburákům více nabídnout. Dík patří i členům Společnosti přátel starého Nymburka, kteří se s velkou obětavostí pustili do provádění po zpřístupněných objektech,“ shrnul místostarosta města PhDr. Pavel Fojtík. Pro zajímavost možno uvést, že mezi provádějícími byl i ředitel gymnázia Jiří Kuhn, který po celý den trpělivě prováděl po věži gymnázia.
„Jsem rád, že se nám podařilo zorganizovat takto nevšední zážitek a doufám, že se podaří některé památky v nejbližší době opravit a učinit z nich trvale přístupné objekty, nejenom památky, které se otevřou jednou za rok. V současnosti předkládám do rady města záměr na komplexní rekonstrukci Kaple sv. Jana Nepomuckého, jedinečné gotické stavby z 13. Století,“ nastínil plány do budoucna místostarosta města PhDr. Pavel Fojtík.

fotodokumentace: Jana Štočková, Radka Záveská